اگر شما عاشق کامپیوتر هستید، کمی استعداد طراحی و گرافیکی دارید و از انجام کارهای خلاقانه لذت می برید، این شغل مناسب شماست. طراح وب از خلاقیت و مهارت های فنی خود برای ایجاد و طراحی وب سایت ها استفاده می کند.

در واقع برای تولید یک وب سایت اینترنتی از متخصص های مختلفی استفاده می شود که یکی از آنها طراح وب است. طراح وب بیشتر به طراحی و برنامه نویسی لایه ظاهری سایت می پردازد و برنامه نویس های دیگر به تولید کد نرم افزاری برای تولید، کنترل و پردازش محتوا که در بخش های مختلف وب سایت نمایش داده می شود مشغولند.

طراح وب باید ظاهر سایت را در ذهن خود تصویر سازی کرده و درک کند وب سایت مورد نظر چگونه کار خواهد کرد. طراح وب حتما به داشتن مدرک مرتبط نیازی ندارد اگرچه اغلب طراحان در انواع دیگر طراحی ها تجربه داشته و یا در طراحی وب آموزش دیده اند. شما به عنوان یک طراح وب می توانید روی انواع سایت ها از سایت های آموزشی و تبلیغاتی تا فروشگاه های اینترنتی کار کنید.

معمولا طراح وب سایت به صورت تمام وقت مشغول به کار است اما بسیاری از طراحان وب به صورت آزاد کاری (freelancer) کار می کنند و ساعت کاری شان  در اختیار خودشان می باشد. گاهی بنا به نیاز یک پروژه یا به دلیل بروز برخی مشکلات در سایت مشتری در خارج از ساعات کاری نیز باید فعالیت کنند.

محل کار طراح وب می تواند در یک شرکت و یا در خانه باشد. طراحی وب از جمله مشاغلی است که امروز در ایران و بسیاری از کشورهای دنیا طرفدار پیدا کرده و برای متخصصین این شغل بازار کار بسیار خوبی ایجاد شده است.

در ادامه با وظایف و مسئولیت ها، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، فرصت های شغلی و بازارکار، درآمد و تیپ های شخصیتی متناسب با این شغل آشنا می شوید.

introduction-web-designer-jobs1

وظایف طراح وب

  • ملاقات با مشتریان برای صحبت در خصوص نوع کار و نوع بازدید کنندگان سایت شان به منظور درک بهتر از خواسته ها و انتظارات مشتری یا کارفرما و تولید یک وب سایت بهتر و نزدیکتر به سلیقه وی
  • تهیه یک طرح که نشان دهنده ساختار سایت و نحوه ارتباط بخش های مختلف باشد – این طرح گاهی به صورت کاغذی و گاهی به صورت الکترونیکی ایجاد می شود و مبنای کار طراح وب است.
  • تصمیم گیری در مورد متن، رنگ ها و پس زمینه های مورد استفاده – این بخش ها نیز با مشورت کارفرما صورت می گیرد.
  • ایجاد صفحات، آیکون ها، لینک ها و عکس ها با استفاده از نرم افزار طراحی وب –  برای این منظور نرم افزارهای متعددی تولید شده است که به نرم افزار  Dream viewer به عنوان یکی از معروف ترین آنها می توان اشاره کرد.
  • اضافه کردن امکانات مولتی مدیا مانند فیلم، صدا و انیمیشن به سایت – در این بخش نیز از نرم افزارهای متعددی استفاده می گردد.
  • آزمایش و اصلاح طراحی سایت در صورت نیاز
  • گذاشتن سایت روی سرور برای شروع کار آن و تحویل به کافرما

مهارت و دانش مورد نیاز شغل طراح وب

  • دانستن زبان های برنامه نویسی مربوط به وب
  • تسلط کامل بر اینترنت و مفاهیم وب و همچنین آشنایی با نرم افزارهای مربوطه
  • خلاقیت بالا به منظور خلق آثار جدید و ارائه طرح های نو به بازار
  • داشتن توانایی خوب حل مساله و رویکرد منطقی به کار
  • توانایی توضیح خوب و واضح نکات فنی به افرادی که در این زمینه دانش کمی دارند مثل کارفرمایان یا مشتریان
  • توانایی انجام به موقع پروژه ها زیرا عدم انجام به موقع پروژه ممکن است باعث نارضایتی کارفرما و تبلیغات منفی برای طراح شود.
  • داشتن درک درستی از قوانین و دستورالعمل های اینترنتی برای دسترسی به وب سایت
  • به روز بودن و آگاهی داشتن از آخرین تعییرات تکنولوژیکی و نرم افزاری
  • توانایی کار با ابزاری مانند اسکنرها و تجهیزات دیجیتال صوتی و تصویری
  • اگر شما برای خود و به طور مستقل کار می کنید باید مهارت های مدیریت کسب و کار و مذاکره را هم داشته باشید.

نحوه ورود به شغل و تحصیلات لازم برای طراحی وب

شما می توانید مدرک کارشناسی در علوم کامپیوتر، مهندسی نرم افزار، مهندسی فناوری اطلاعات و یا کارشناسی ارشد در یکی از گرایش های  ارشد مهندسی کامپیوتر و گرایش های ارشد مهندسی فناوری اطلاعات را بگیرید و از نظر تئوریک در این حوزه بیش از پیش تسلط یابید. اما باید بدانید معمولا دانش و اطلاعات اصلی و عملی این شغل از جمله برخی از زبان های برنامه نویسی و برنامه گرافیکی مناسب برای طراحی وب در دانشگاه ها تدریس نمی شود و باید آنها را در آموزشگاه های آزاد معتبر و یا به صورت شخصی یاد بگیرید.

البته در شاخه کار و دانش، رشته طراحی وب و در ادامه در دانشگاه علمی کاربردی، کارشناسی طراحی صفحات وب وجود دارد.

معمولا فارغ التحصیلان برخی از رشته های مرتبط مثل گرافیک رایانه ای و برخی رشته های دیگر هنری نیز می توانند به این کار وارد شوند. ولی شما حتما به داشتن مدرک دانشگاهی مرتبط نیازی ندارید. می توانید دوره های آموزشی طراحی وب را در آموزشگاه های آزاد بگذرانید.

همچنین درصد قابل توجهی از طراحان وب از روی علاقه مفرط به این کار و کامپیوتر، به تنهایی و با استفاده از کتاب ها و نرم افزارهای آموزشی و حتی وب سایت های اینترنتی نسبت به یادگیری طراحی وب اقدام می کنند.

شما برای موفقیت در این شغل و یا استخدام در شرکت دلخواهتان باید خلاقیت و مهارت های فنی خود را به اشکال مختلف به دیگران، مدیران شرکت های طراحی وب و به خصوص مشتریان ثابت کنید. شما نیاز دارید به خوبی با زبان های برنامه نویسی وب همچون HTML  و CSS  کار کرده و در کدنویسی صفحات وب تجربه کسب کنید. داشتن توانایی کار کردن با برنامه ها و زبان های برنامه نویسی زیر برای شما حتما  مفید خواهد بود و در برخی از مواقع ضروری است:

  • Dreamweaver
  • Photoshop
  • Flash and Fireworks
  • JavaScript
  • .Net

فرصت های شغلی و بازار کار طراح وب

شما می توانید برای شرکت های طراحی وب یا در بخش های فناوری اطلاعات سازمانهای بزرگ دولتی و شرکت های خصوصی و یا به طور مستقل کار کنید. اگر در یک شرکت مشغول باشید، می توانید تا سمت های مدیریت تیم طراحی یا مدیر محتوای سایت پیشرفت کنید و با کسب تجربه بیشتر می توانید برای خود در این حوزه کسب و کاری راه اندازی کنید.

امروزه با رشد روز افزون کامپیوتر و شبکه های کامپیوتری که بزرگترین آنها اینترنت است و استقبال بسیار زیاد مردم، شرکت ها و همچنین دولت ها از این پدیده قرن جدید، لذا می توان انتظار داشت تمامی مشاغلی که به نحوی با کامپیوتر و اینترنت سر و کار دارند، در دهه آینده رو به رشد باشند.

در حال حاضر اکثر قریب به اتفاق وزارت خانه ها و سازمان های دولتی دارای وب سایت رسمی می باشند و اطلاعات خود را از این طریق به مردم و شهروندان ارائه می کنند. این وب سایت ها به سه طرح ممکن است طراحی شده باشند : اول اینکه واحد انفورماتیک سازمان مورد نظر این سایت را طراحی کرده باشد، دوم اینکه یک شرکت طراحی وب در قالب یک قرارداد این طراحی و ساخت را انجام داده باشد و یا اینکه سایت سازمان توسط یک شخص طراح وب و با قرارداد شخصی طراحی شده باشد.  در هر یک از موارد فوق کار توسط طراح وب و برنامه نویس های وب صورت گرفته که شما می توانید یکی از آنها باشید!

همچنین طراحی پایگاه های اطلاع رسانی، ساخت وب سایت های هنری و تخصصی و توسعه ده ها و بلکه صدها نوع وب سایت دیگر که در حال حاضر نیز نمونه های زیادی از آنها در فضای مجازی فارسی زبان وجود دارد، محصول دست برنامه نویسان و طراحان وب ایرانی است و به اندازه تعداد آنها، فضای کار و اشتغال برای متخصصان وجود دارد.

وضعیت استخدام طراح وب در برخی از کشورهای جهان

آمریکا – پیش بینی می شود میزان استخدام طراحان وب در بین سال های ۲۰۱۲ تا۲۰۲۲ به میزان۲۰ درصد رشد داشته باشد. در حالی که متوسط رشد استخدام همه مشاغل۱۱ درصد خواهد بود.

استرالیا – در بازه زمانی ۵ سال گذشته میزان استخدام در این شغل رشد ۱۱.۶ درصدی داشته است. برای سال های آینده رشد بسیار زیادی برای آن پیش بینی شده است.

حقوق و درآمد طراح وب

بر اساس تحقیق و مصاحبه با ده ها نفر از متخصصین این رشته، درآمد طراحان وب بسیار متنوع و متفاوت است. به صورتی که برخی از طراحان و برنامه نویسان زبده و کارکشته در ماه تا چندین میلیون تومان حتی تا ده میلیون تومان درآمد دارند و از سوی دیگر برخی دیگر از آنها درآمدهای چندصدهزار تومانی عایدشان می شود.

آنچه مسلم است میزان مهارت و توانایی برنامه نویس و طراح وب و همچنین توانایی ها و مهارت های عمومی وی از جمله فن بیان، توان مذاکره با مشتری یا کارفرما، شخصیت و ویژگی های فردی و مسایلی از این قبیل تآثیر قابل توجهی در میزان موفقیت در این شعل دارد.

در جدیدترین پژوهش صورت گرفته در اواخر سال ۱۳۹۲ توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد طراح وب در سمت های مختلف شغلی و در رده های مختلف سازمانی (کارشناس، سرپرست و مدیر) استخراج شده است.

برخی از سمت هایی که در این پژوهش در نظر گرفته شده اند شامل طراح وب، طراح سایت، کارشناس فنی و … می باشند که یکطراح وب می تواند در هر یک از آنها استخدام شده و فعالیت نماید.

برای طراح وب در هر سمت  و در هر رده سازمانی حداقل، حداکثر و متوسط درآمد ماهیانه ذکر شده است. به عنوان مثال طراح وبی که در سمت طراح سایت در رده کارنشاس کار می کند، در اواخر سال ۱۳۹۲، حداقل درآمد ۷۰۰۰۰۰ تومان، حداکثر درآمد ۲۲۰۰۰۰۰ تومان و متوسط درآمد ماهیانه ۱۲۰۰۰۰۰ تومان را داشته است.

درآمد ماهانه طراح وب در ایران

همچنین از آنجا که تجربه و سابقه کاری یکی از عوامل موثر در تعیین حقوق و درآمد هر فردی از جمله طراح وب می باشد، در بخش دیگری از این پژوهش، درآمد طراح وب از نظر سابقه کاری در رده های مختلف سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. همان طور که در تصویر زیر مشخص است در هر رده سازمانی با افزایش سابقه کاری، درآمد و حقوق طراح وب نیز افزایش می یابد.

درآمد طراح وب در برخی از کشورهای جهان

آمریکا – متوسط درآمد سالیانه طراحان وب حدود ۶۲.۵۰۰ دلار می باشد.

استرالیا –  میزان درآمد سالانه طراحان وب  ۴۸.۰۰۰ دلار استرالیا ( قبل از کسر مالیات) می باشد.

انگلستان – متوسط درآمد سالیانه طراحان وب برای افراد تازه کار بین ۲۳.۰۰۰ تا ۳۳.۰۰۰ دلار،  برای افراد با تجربه حدود ۵۷.۰۰۰ دلار  و برای متخصصان ارشد بیش از ۶۱.۰۰۰ دلار می باشد.

شخصیت های مناسب شغل طراح وب

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

منبع : ای استخدام

درباره نویسنده

سامان

فارغ التحصیل کارشناسی نرم افزار، علاقه مند به برنامه نویسی، طراحی وب، تکنولوژی های نوین، یادگیری و فیلم

مشاهده تمام مقالات